06-204 705 64 info@heiligboontje.nl

Inleiding Gezonde Voeding

Plantaardige voeding?


Tja, wat is nou eigenlijk gezonde voeding ? Lastig hoor! Er zijn veel mensen die zo hun ideeën hebben. Goede en minder goede ideeën. Er komen regelmatig nieuwe inzichten bij. Gezonde voeding is een zeer complex onderwerp. Het is een ingewikkelde wetenschap, vooral ook omdat er zoveel aspecten bij komt kijken. Niet alleen biologisch, fysiologisch en chemisch. Het is ook een psychologisch, cultureel en sociaal fenomeen. Vanuit de wetenschap zijn er nog heel veel dingen onduidelijk. Er worden soms echter al claims gedaan die nog niet echt afdoende bewezen zijn. Ik denk dat ook niet dat de wetenschap altijd heilig is. Soms zijn er wat starre inzichten waar aan vast gehouden wordt. Ook kan er nog wel eens achter de feiten aangelopen worden.

Kortom, zoals ik al zei, het is lastig!

Wat mij betreft is variatie het belangrijkste om tot een gezonde voeding te komen. Er zijn natuurlijk ook veel producten die in principe gezond zijn. Maar in bepaalde hoeveelheden is in principe alles giftig. Zelfs water. En neem nou bij voorbeeld noten. Hartstikke lekker en gezond. Maar als je niets anders eet dan bv walnoten, dan is het niet meer zo gezond.

Daarnaast is het ook erg van belang om de juiste keuzes maken. Maar dat is dus ook tevens het probleem. Wat is dan die juiste keuze?

Als je de literatuur er op naslaat is het vooral belangrijk om veel groente en fruit te eten. Vooral groenten! Verder nog vooral en veel volkoren producten en peulvruchten . Ik ben dus erg voorstander van plantaardige voeding.

Niet alleen voor de gezondheid is plantaardige voeding beter. Ook voor zeker het milieu . Wat niet altijd bekend is en niet altijd genoemd wordt, is dat de vee-industrie de grootste vervuiler is. Veel groter nog dan alle transport op de hele wereld! De belasting voor het milieu door de vee-industrie is iets waar men gelukkig steeds meer oog voor krijgt. Helaas wordt er alleen nog niet voldoende mee gedaan. Een hoop mensen houden vast aan hun gewoonten en willen niet inzien wat de gevolgen zijn.

Verder ook vooral voor heel veel dieren . Voor mij is dat de belangrijkste reden om me te richten op plantaardige voeding. Bijna 30 jaar geleden ben ik in een varkenslachterij geweest. Vreselijk vond ik dat. Daar wilde ik niet aan mee doen! Toen ben ik vegetarier geworden. In die tijd was dat best lastig. Mensen vonden me raar en snapte er niks van. Ik moest echt een weg hierin vinden. Ondertussen, bijna 30 jaar later is dat gelukkig wel wat minder. Toch moet ik me nog vaak verantwoorden. Alsof ik iets heel vreemds doe. Nogsteeds creperen dagelijks miljoenen dieren voor het plezier van mensen. Omdat vlees lekker is!? Miljoenen dieren worden gedood voor de mensen. Ik wil daar dus in ieder geval nìet aan mee doen.


Voeding en gewicht

Er is een scala aan diëten die allemaal claimen te helpen. Afvallen is in principe vaak niet het probleem. Hoewel het ook juist wel een probleem kan zijn. Er zijn veel diëten die je beloven dat je binnen no time veel kilo’s kwijt raakt. De meeste diëten doen dat ook. Of je nou juist geen vet of wel koolhydraten of juist wel vet en geen koolhydraten moet eten. Afvallen lukt meestal wel. Maar dan. Hoe hou je het vol. Ook Heel vaak is het gevolg dat mensen ook weer binnen no time aankomen. Gezond is een andere vraag. Koolhydraten en vetten zijn zgn macro nutriënten. Dat betekent dat je voeding hier grotendeels uit moet bestaan. Dus het uitsluiten of minimaliseren ervan is niet verstandig. Wat dan wel? Op zich kan het heel simpel maar soms tegelijk heel complex zijn. Je moet gewoon gezond eten, dus veel groente en fruit. Heel simpel dus. En je moet gewoon niet te veel eten en niet snoepen ( dus geen chips, koekjes, chocolade, frisdrank, alcohol etc.). Gewoon doen…. Maar ja, gewoon doen… Was het maar zo simpel dus. Want een mens is erg goed in zichzelf allerlei redenen aanpraten om toch maar toe te geven aan die trek in iets lekkers. En heel goed om zichzelf wijs te maken dat dat ene niet zo veel uitmaakt. En er zijn allerlei emotionele sociale en psychologische aspecten die meespelen en die het juist zo complex maken. We weten het wel, maar dan ook nog doen...

Niet diëten maar anders eten . Dat is wat werkt. De mindset moet zo zijn dat je er voor kunt gaan. Maar daar gaat vaak veel voorbereidend werk aan vooraf. Veel schakelen en omdenken. Dus jezelf voorbereiden om de switch te maken en anders om te gaan met voeding. Het werkt als je echt anders wilt en er ‘’alles’’ voor over hebt. Dus echt anders om gaan met voeding. Er zijn wel nou eenmaal macro-nutriënten. Die heb je in een bepaalde verhouding nodig.

Vermoeidheid is een hele gevaarlijke dikmaker. Eenzaamheid of verveling kan ook heel gevaarlijk zijn voor je gewicht. Als je je daarvan bewust bent kun je daar vaak rekening mee houden en jezelf trainen om toch gezond te blijven eten. Dus tot dat je niet meer zo verder wilt en in staat bent om de knop om te zetten, blijft het lastig. En niets is zo moeilijk als die ongezonde gewoonten te veranderen en de verleidingen te weerstaan. Dus wordt het weer hoog tijd om de knop om te zetten. Je zelf weer te vertellen dat je er echt wat aan moet doen. Dat het gezonder is om af te vallen. Dat het goed en fijn is om slanker te zijn. En vooral dat je nog steeds heel lekker kunt eten , maar wel anders! Het is vooral een kwestie van keuzes maken. Zoals zoveel in het leven. Veelal weet je wel wat de juiste keuze is, maar het dan nog doen is een tweede. Dat vergt veel mentale voorbereiding en denkwerk. Vaak helpt het wel als je bepaalde voornemens per dag bepaald. Dus dat je ’s ochtends al bedenk welke gezonde dingen je die dag gaat eten en wat je gaat bewegen. En misschien vooral wat je die dag niet gaat eten.


Voeding en duurzaamheid

Daarnaast zitten er ook aan voeding veelal belangen, zoals economische. Net zo als de tabaksindustrie en de wapenindustrie, gaat het ook bij de vee en vleesindustrie en voedselindustrie vaak om geld en macht. Hierdoor kun je je afvragen of er vanuit deze hoek altijd wel informatie verschaft wordt die perse het belang van de consument dient. De gezondheid van de consument staat veelal niet voorop. Als je bij voorbeeld naar de consumptie van melk en vlees kijkt. Melk drinken en vlees eten kan zeker voordelen voor de gezondheid hebben, maar er zijn zeer zeker ook nadelen. Die zijn naar mijn idee vaak onderbelicht. En dan spelen er nog ethische zaken en milieuvervuiling mee.

Kortom het is lastig. Als je het probeert te analyseren, dan kom je op een aantal feiten, een aantal onduidelijkheden en een aantal meningen.

Bij voorbeeld: Feit over voeding is bv dat vlees zeer belastend is voor het milieu. Duidelijk is dat vlees het een aantal vormen van kanker kan veroorzaken. Er zijn aanwijzingen maar is dus nog enigszins onduidelijk of vlees hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Duidelijk is dat vlees vitamines en hoogwaardige eiwitten bevat. Feit is dat op langere termijn ongezonde voeding leidt tot slechtere mentale prestaties. Langdurige overvoeding met vet en suikerrijke producten resulteert in overgewicht en obesitas, hoge bloeddruk en verhoogde insulinewaarden in het bloed. Duidelijk is dat groenten en fruit veel vezels, vitamines en mineralen bevatten. Onduidelijk is nog wat precies àlle voordelen zijn van groenten en fruit. Feit is dat veel vezels bijdragen aan bescherming tegen kanker. Zo kun je nog wel even doorgaan.

Ook denk ik dat er nog een hoop dus simpelweg niet bekend is. In 1747: De Schotse marine chirurg James Lindin ontdekte dat de stof die later bekend werd als vitamine C het dodelijke scheurbuik kon voorkomen. 1906: De Engelse biochemist Sir Frederick Gowland Hopkins ontdekte dat bepaalde voedingsstoffen belangrijk waren voor de gezondheid.
1911: De Poolse wetenschapper Cashmire Funk benoemde een groep componenten als zijnde vitaal voor leven en noemde ze vitamine. 1912: Vitamine C werd herontdekt door de Noorse A. Hoist and T. Froelich. Pas recentelijk is bekend geworden dat in planten fytosterol en flavonoïden zitten. De voordelen van fytosterolen zijn grotendeels bekend. De geleerden zijn het nog niet helemaal eens over de flavonoïden. Dit betekent niet per definitie dat ze niet gunstig zijn. Het is zeker zeer moeilijk om de precieze werking en voordelen aan te tonen. Oftewel de wetenschap is niet heilig hier en weet simpelweg lang nog niet alles.


Mijn mening is dat vlees eten onethisch is en te veel belastend is voor het milieu. Verder is het ondertussen steeds duidelijker dat het gezonder is om zoveel mogelijk plantaardig te eten en weinig/geen vlees en zo min mogelijk dierlijke producten te eten. Daarom maak ik de keuze om geen vlees en zo min mogelijk zuivel producten te eten.

Men noemt het toch niet voor niets ook : plant-aardig en dier-lijk .

Ik vind ook dat de omstandigheden waarin heel veel dieren in de vee-industrie leven barbarisch zijn. Ik snap dat dit slechts mijn mening is en dat anderen daar anders over kunnen denken en dus ook andere meningen kunnen hebben. Maar dit is mijn mening. En daarmee maak ik keuzes, die ik zo goed en zo kwaad als het gaat maak. Ik ben er uiteraard van overtuigd dat dit de gezonde keuzes zijn.

Er zijn ook culturen die hele andere normen en waarden hebben. Hoe je om gaat met dieren, maar waar bv ook heel anders omgegaan wordt met vrouwen. Dat zijn andere normen en waarden waar ik het me niet altijd in kan vinden.

Ik heb het idee echter dat in onze maatschappij mensen hun keuzes vaak niet bewust maken . Veel mensen stoppen hun kop in het zand en willen niet weten wat er allemaal speelt. Men wil niet geconfronteerd worden met het lijden van de dieren in de vee-industrie, met de milieu gevolgen etc. Of weten het simpelweg niet.

Het is aan de andere kant ook hartstikke moeilijk om gedrag te veranderen. Iedereen is geneigd om hun eigen gedrag goed te praten en er zijn meestal genoeg redenen te bedenken om door te gaan met wat je doet en niet te veranderen. De zogenaamde ‘’motivated blindness’’ speelt bij een ieder een rol. Dit geldt voor voeding, maar ook voor andere ongezonde gewoontes en gebruiken.

Volgens mij is het belangrijk dat mensen wel weten waar hun voedsel vandaan komt, wat de belasting is voor het milieu, wat de ( barre) omstandigheden zijn waarin de dieren moeten leven, wat het betekent voor de langere termijn voor je gezondheid. Ik denk dat een stukje opvoeding van kinderen hier een grote bijdrage aan kan leveren. Ook wil ik graag recepten delen die makkelijk en gezond zijn. Wellicht dat dit mensen kan helpen en inspireren!